Pages

Alkisah kena tinggal dengan Air Asia :(

Alhamdulillah. Finally, the time has come! Balik kampung oh balik kampung. Lalala.
Alangkah bahagianya dapat jumpa dengan family tersayang. Tak sabar rasanya! (=

Bertolak ke ke Cairo airport lepas berbuka puasa. Kitaorang semua naik Egypt air. Sampai di airport terus check in apa semua. Alhamdulillah semuanya lepas. Kitaorg malam tu agak ramai, dalam 11 orang. Boleh dikatakan students je ramai malam tu. Semua nak balik raya hohoho.

Nak dijadikan cerita, flight yang dijadualkan berlepas pukul 12.15 pagi ditunda kepada 12.55 pagi (lebih kurang pukul 6.55 pagi Malaysia). Oh, ok. Tapi lepas tu, bila dah hampir sejam naik plane, tiba-tiba ada announcement, “to passengers, please take your cabin luggage then wait at waiting hall!" Ada yang sudah terlena pun. Terkejut dan kecoh sekejap. Hati berbisik, "adehh, nape lak ni?" Kitaorg dua tiga orang ni dah tak sedap nak duduk, sebab masing-masing ada flight domestic pula. Masing-masing doa moga sekejap saja :(

Tunggu punya tunggu. At last, baru boleh naik plane balik. Alhamdulillah. Tengok jam dah pukul 3 pagi! Haish, macam tak sempat je ni. Bajet dalam pukul 7 petang waktu Malaysia baru sampai, macam tak sempat je.  Nor dah memg tak sempat, flight domestic dia pukul 6.25 petang lagi. Saya pun time tu dah mesej abah, tolong tanyakan tiket & stand by. Stand by suruh ambil kat KLIA ke? Apa-apa sahaja =p

Then, after 10 hours and with doa, we arrived safely at KLIA around 7.05 pm. Alhamdulillah dah menjejakkan kaki ke bumi malaysia lagi (=

Tapi time tu debaran makin kuat! Saya tak lepas-lepas tengok jam, risau2! Flight ke KB pukul 8.35 malam, dari LCCT bukan KLIA! :(

Kitaorg berbuka time tu gak, makan apa yang ada. Kurma, roti, cukup syarat berbuka puasa. Lpeas tu kami bergerak ke bahagian tuntutan bagasi. Kat sini, saya dah nak menangis. Cool Izzati, cool! Beg kuar lambat! Allah. Hampir setengah jam menanti sebelum nampak beg-beg itu. Lambatnya! Time tu dah hampir kul 8! Dan flight saya pukul 8.35 mlm dan kena rush ke LCCT! 

Kak Na, dari tadi lagi menenangkan saya. "InsyaAllah sempat, LCCT dekat je." Selain saya yang akan naik air asia, kebetulan ada 3 orang senior lagi yang akan ke LCCT tapi berbeza jadual penerbangan. Mereka lagi lambat. Kiranya sekarang ni hanya saya yang lain. Huu. :(

Kitaorg ke LCCT dengan bapa saudara senior Uni, Zubir. Pak Su Radi dah pecut kot bawak kereta tu, dalam 15 minit lepas tu smpi LCCT! Dengan harapan yang cukup tinggi, masih sempat lagi. Masih.

Time masuk LCCT tu, mata saya menangkap jadual penerbangan di board, flight AK5292 to Kota Bharu = closed! Gulrp! Mata berair. Kak na kata, "sempat-sempat, jom-jom kita p kat kaunter." 


Kaunter dah tutup! :(

Kami ke kaunter khas pula, merayu kat situ tapi semua dah terlambat. Time tu sudah pukul 8.35 malam pun. Kakak kat kaunter tu cakap, “sorry dik, akak minta maaf, tapi akak tak boleh nak buat apa-apa. Plane dah ready nak depart". Luluh hati! :(
Dia kata, sepatutnya airline yang naik tu yang kena uruskan semua ni, sebab egypt air delay, kena tinggal dengan air asia! Nak nangis, tapi tiada air mata yang menitis. :(


Dua-dua telefon, baik maxis atau celcom sejak sampai tadi berbunyi. Mereka yang menanti di Pengkalan Chepa Airport tengah risau. I'm alone.

Mereka bertiga, Kak Na, Saufi dan Zubir selamat berangkat dengan penerbangan seterusnya. Alhamdulillah. Gembira untuk mereka. 

Kemudian, atas pertolongan pak su Radi, saya ke KLIA balik. Masih ada harapan, kot? InsyaAllah. Nak cuba beli tiket MAS pula! Telefon Nor yg masih di KLIA, dia kata insyaAllah tiket ada. Harapan kembali berbunga. yeah~ nak balik! :D

Sampai di KLIA, terus ke kaunter MAS.

Saya : “akak, flight ke KB yg kul 10.35 malam ada lagi?”

Akak kat kaunter : “jap yer, akak tolong check kan”…. Kejap pastu… “maaf dik, semua penuh!"

Hah? Lower jaw drop. Ya Rabb.
Sebak kembali bermukim! Nor kat sebelah, "sabar tie, sabar."

Saya : “akak, semua class ke xde, kalau ada bussiness class pun saya nak ambil ni. Asalkan ada tiket!” Bajet kaya. “yg esok pagi ke?”

Akak kat kaunter : “maaf dik, semua memang dah penuh! Tapi… open ticket ada!”. Dalam hati, "pebenda open ticket ni?"

Saya : “open ticket tu apa kak?” kalau saya ambil, ok ke? Possibility dapat tinggi ke?”

Hahaha, banyak je soalan saya tanya. :D

Akak kat kaunter : “ open ticket tu, dia utk stand by. Kiranya, kalau ada seat lebih, dia akan reserve. Dia valid utk setahun." Saya dengan Nor dah berbalas pandangan. Nak ambil ke tidak? Akak tu kata dalam RM374. Kaya? hahaha.

Akak tu sambung, “nanti akak tanya kaunter check in ramai tak org yang dah stand by ni." Dalam hati doa, moga-moga tak ramai. Hopefully. 

Then, akak tu cakap, “kaunter check in caakp, 18 org yang tengah stand by." Haa! 18 orang?! Lower jaw drop for the second time. Huhuhu. Ramainya nak balik Kelantan T.T


Last-last akak tu cakap, “Tak payah la dik, akak rasa maacm tak berbaloi je, entah bila baru dapat, lagi pun selalunya seat yang lebih hanya ada 2 atau 3 tempat mcm tu je." 


=='

Sabar-sabar. Balik punya!

Then, kami jumpa CTK. Dia tengah makan kat food court. Dia balik Pahang.

A’a la! saya tak berbuka dengan makanan berat pun lagi. Sempat jamah sebiji kurma je tadi. Tiket punya pasal, dah tak ingat nak makan. Sympathetic stimulation. 

Tiba-tiba abah telefon dan beritahu yang... 


"takpe-takpe, ayah su ada lagi kat KL!" Alhamdulillah, that’s great! Ayah su tak balik Kelate lagi, memang nasib baik. Tapi abah dah kata, kalau ayah su dah memang balik, abah yg akak datang ambil. Bajet KL-KB tu dekat, hohoho. Tu lah kasih seorg bapa! Love u daddy, so much! (=

Lepas hantar Nor, CTK, Shifa balik yang diaorang punya flight pukul 10.35 malam. Tinggal seorang diri di KLIA. Time tu, sedih kot! :D Orang lain dah selamat sampai rumah pun :( 
Tapi sebelum ni dah da pengalaman tidur di KLIA, so mungkin dah tak sedih. Hee. Projection! :D

Hurm, nak buat macam mana kan? Semua ni dalam perancangan Allah. Dia yang Maha Mengetahui.

Cuma, apa yg blh saya simpulkan kat sini. Mungkin lepas ni (MUNGKIN), AirAsia bukan lagi pilihan utama. Jangan marah orang-orang pro-AirAsia. =P 


Bukan apa, terasa leceh nak ke LCCT lagi. Ni kes terpencil macam ni lah. Then, kalau MAS, at least dia boleh tolong reserve kan in case flight delay macam saya ni. Nor still dapat tiket sebab MAS dah reserve kan utk dia. Vote for MAS! hahaha.

Lepas saya send mesej kata flight delay tu, abah dah p kaunter AirAsia, tanyakan apa yang patut dibuat. But nothing, NOTHING. =P

Then, kalau pilih EGYPT AIR, sila ambil flight domestic yang paling lewat! Macam Shifa & CTK. Diaorang tak perlu berkejaran maacm saya dengan yang lain! Penat. KLIA-LCCT-KLIA!

Sorry EGYPT AIR! =P
Not bad la naik Egypt air, even bukanlah 5 stars mcm Qatar airlines kan. Cuma dari segi services memang tak best. Egypt memang macam tu! Hee. =P

Benda macam ni berlaku, banyak buat saya berfikir. Kadang2 ada perancangan yg kita dah wat betul-betul teliti tapi tidak menjadi. Kerna apa? Sebab, perancangan Allah lagi maha teliti. (=

Akhirnya,


...


..


.

Balik kampung dengan ayah su~ lalala. Dan bakal bersesak di jalan raya! Kenapalah ramai sangat anak Kelate nih! Siapa kata rakyat kelate tak ramai? =p

Balik kampung… oooo… balik kampung!

Nasib baik ada 2 hari lagi sebelum raya. Kalau sampai malam raya, saya dah menangis, betul-betul menangis dah (mungkin). hohoho :D







p/s : special thanks to pak su Radi, saufi, zubir, kak na & yg lain~

p/s again : masih ada manisnya walaupun pahit kena tinggal dengan air asia (=

btemplates

4 comments:

steven spielberg said...

ermm...menarikk.. interesting,,
mayb we can make a film from this story..ahaahah..

btw,u r so strong..im pretty sure if its happen to other people, they would cry..

Nur Izzati Mohd Hashim said...

film eh?
da org cadang wat novel hahaha...
tapi wat film gempak sikit kam ;p

semangat nak balik tu yg kuat, tu yg cuba cool... xleh manja2 sgt hihihi...

pape pun, pengalaman ni sgt bermakna... ^^

iqbalsyarie said...

haha. kesiannya................

Izzati Hashim said...

@Iqbal : ooo. gelak ey. kena kat muka, baru tahu =p