Pages

5 comments

hakikat itu...

alhamdulillah hari ni masih ada utk terus menatap alam ini,
syukur padaMu~

perkara pertama yg sentiasa dibuat bila bukak mata,
yg dah menjadi habit kot ^_^
mencari handset~

tgk2 da msj la,
dari angah upenya ^_^

'along, da masa tepon la, mama nak oyak ( beritahu) something'

aik...
baru je tepon 2 hari lepas,
tu pun dah janji ngan mama nak tepon plak
sehari before exam...
plannya esok la nak tepon...

hatiku dah mula rasa xkeruan~
ke da yg masuk merisik? hak3,
sempat ag terpk camtu, senget gaks huhuhu...


dalam 15 minit pahtu,
terus tepon mama...

mcm2 yg ma tanya,
dahla ada yg dua tiga kali soalan sama,
makin xkeruan hati

last2 ma ckp,
'along jgn terkejut tau'...
...mek dah xde...

انا لله وانا اليه راجعون

tepat jam 11 mlm waktu malaysia, 21/1/2010~

al-fatihah buat nenda tersayang~

menurut abah,
arwah pergi dgn tenang,
mlm jumaat,
sama mcm arwah ayah(atuk) 2 tahun lepas...

alhamdulillah dah selamat dikebumikan sebelum solat jumaat waktu malaysia
hari ni~

abah & mama pesan,
jgnlah sedih2,
semua dah selamat,
fokus pada exam!!!

semua kbr tentang kematian tu time exam T_T
atuk, time SPM
tok sedara, time final exam first year
nenek, time midyear second year

Allah... jgn Kau uji aku melebihi batas mampu dan sanggupku,
jika Kau uji aku, aku yakin kerna Kau syg padaku~

...

andai bisaku menatapmu buat kali terakhir,
andai bisaku cium dahimu buat kali terakhir,
andai bisaku pelukmu buat kali terakhir,

kenangan bersamamu,
kenangan yg akan terus tersemat di ingatan,

moga dirimu tenang bersemadi di sana,
moga dirimu ditempatkan dikalangan yg beriman...

al-fatihah buat arwah mek & ayah~

....

setiap pertemuan pasti ada perpisahan,
setiap yg bermula pasti akan tamat,
setiap yg hidup pasti akan mati...
itu sudah janji Allah pd manusia~

"hakikatnya, while leaving malaysia, we have to prepare for a forever goodbye"

2 comments

sungai dalam laut? ~سبحان اللهّ

Subhanallah 3x~

mungkin x terbayang di fikiran tatkala baca tajuk post nih~
sungai dalam laut?

mcm tu la jugak bila dpt link dari mairah,
sungai dlm laut?
balas mairah, dalam laut ada sungai...
sama je ayat tuh hihihi

tapi bila bukak link tu, tgk dlm Youtube
xfaham la plak...
nasib baik mairah bagi link blog plak,
tgk gmbr baru jelas sket~

subhanallah memg takjub,
kuasa Allah, tiada yg mustahil...
begitu indah panaroma~

video













*sumber : http://www.izoblog.com/gambar-menarik/sungai-di-bawah-lautan-ajaib

0 comments

Kembali ke alam maya...

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi, dengan limpah kurniaNya, kumasih lagi dikurniakan nikmat sihat, masih diberi peluang utk terus menghirup udara & menikmati kehidupan di alam fana ini...

Hari ni dah masuk hari kedua dlm tahun 2010~ pejam celik pejam celik, pantasnya masa berlalu... masa yg pergi xkan bisa diundur kembali. Selamat tahun baru 2010 :)... moga tahun ni lebih baik dari tahun sebelum ni, insyaAllah... Makin bertambah usia, makin hampir pada kematian. Dan bagaimana pula dgn amalan kita? Sama-samalah kita muhasabah diri kita sendiri :)

Perkara yg amat kukesali apabila terbenamnya matahari, umurku semakin bertambah,namun amalanku tak jua bertambah~ Ibnu Ma'sud~

Entah nape rajin plak nak mengaktifkan balik blog yg berbulan-bulan dah xupdate... Dah byk kali nak delete je, rasa malas je ber'blogging' ag, tp rasa syg lak hohoho... Dan ai nih, merajinkan diri utk update blog nih~ sebab, kadangkala mulut xmampu nak meluahkan, tp tangan bisa melakarkan bait kata-kata :)

Hari ni, alhamdulillah diberikan kesempatan utk mendengar kuliah yg disampaikan oleh Syeikh Dr. Yusri di masjid Al-Azhar. Setelah lama menyimpan hasrat utk ke kuliah tersebut, akhirnya hari ni diberi peluang...

Sepanjang sejam lebih kuliah tu, blh dikatakan hanya main point je yg mampu 'ditangkap'... Arghh... lemahnya bahasa arabku~ tanpa kitab di depan mata, hanya telinga yg mendengar, terkebil-kebil x faham... adushh, teruknya kalau mcm ni huhuhu...
Jauh di sudut hati, berazam utk memantapkan bahasa arab, practice make perfect!

0 comments