Pages

3 comments

di sebalik ujian yg menimpa....

Bila kita memikirkan ujian, cubaan ataupun dugaan, yang membawa maksud sama, pasti kita akan memikirkan kesusahan, kesedihan dan kekecewaan..Namun bukan semua kepahitan itu adalah ujian dan dugaan, malah bahagia, kesenangan dan kemewahan itu dikatakan satu bentuk ujian..

Bagi kita, dengan musibah dan dugaan yang melanda, kita pasti terasa terbeban dengan semua itu..malah, ramai yg hilang akal fikiran dan sakit mental akibat daripada dugaan yang melanda..Tapi pernahkah kita mendengar firman Allah SWT yg berbunyi...:

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya ... ila akhir ayat"..
Al-Baqarah ayat 286

Itu adalah janji Allah dan janjiNya pastinya terlalu benar.. Namun, kenapa orang sampai hilang kawalan fikiran disebabkan dugaan yg melanda terhadapnya? Itulah fungsinya iman dalam jiwa, tingkat iman yang mampu memberi kesan kepada jiwa seseorang..

Kita seringkali merasakan derita dgn kekurangan yg ada pada diri kita dan tanggapan bahagia yang dijalani oleh orang lain..Namun yakinlah bahawa disebalik hati itu, hanya Allah yang mengetahuinya..Kadangkala kita lihat insan lain bahagia, tapi mungkin sebalik..Begitulah juga, kita lihat seseorang itu susah dan derita, namun mungkin berlaku sebaliknya.

Kita sesekali perlu merasai derita dan kecewa..Dengan hal ini, barulah kita mengerti erti bahagia dan berjaya.. Orang yang mendapat kesenangan setelah melalui kesusahan, sudah pasti dia akan sangat merasai kesenangan itu berbanding orang yang telah hidup senang dan semakin senang. Sesekali kita perlu juga menangis dan terhiris akibat daripada musibah kerana di situlah kita akan rasa kesyukuran yang diberiNya serta kita pasti akan lebih mengenali diri sendiri. Kebiasaannya, apabila seseorang itu tidak pernah merasai kesusahan, risaunya apabila Allah uji dengan sekecil-kecil ujian, dia merasakan terlalu besarnya ujian itu hingga mungkin aqidah tergadai.

Syurga itu terlalu manis dan indah..Dan mahar untuk ke sana pastinya bukan calang-calang mahar.. Andai ujian yang Allah timpakan kepada kita, dan kita sudah merungut, siapakah kita untuk layak untuk merasai manisnya syurga.. ibarat inginkan barangan yang bernilai, sudah pasti nilainya tinggi untuk dibayar..dengan nilai yang tinggi itu, perlulah usaha dan ikhtiar yang besar untuk dapatkan duit sebanyak nilai itu.

Ujian yang datang itu adalah kayu pengukur keimanan kita..Daripada itu, kita boleh lihat iman kita bagaimana..adakah kita berpuas hati dengannya?Tepuk dada, tanyalah diri berlandaskan aqidah..

Orang benar-benar cekal dan tabah pasti akan menemui syurga itu.. Kerana itulah, Allah s.w.t. berfirman:

"Sesungguhnya manusia itu dicipta sentiasa gelisah. Jika disinggung bahaya dia berkeluh kesah, Dan jika disinggung kebaikan dia kikir pula" (Surah Al-Ma'arij:19-21)..

Malah Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Tiada dikira Mukmin yang sempurna keimanannya, orang yang tidak menganggap bala itu nikmat dan kemewahan itu musibah (bala)" (Riwayat al-Tabrani).

Cuba kita renungkan hadis tersebut, pasti ia bertentangan daripada fikiran kita.. Kita sering menganggap kemewahan itu adalah nikmat dan bala itu adalah musibah yang kita ingin jauhkan.

Satu pesanan daripada kata sahabat, usah berdoa untuk diringankan 'musibah/ujian', tapi berdoalah dikuat dan ditambahkan iman dihati..tatkala ujian itu berlalu, kita pasti sangat gembira kerana mampu menempuhi ujian yang berat berkat dengan iman yang mantap..malah kita pasti bergembira dengan tahap iman kita. Oleh itu, berdoalah agar ditingkatkan iman...~

Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadaMu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadaMu).

* terima kasih pada saudara Ahmad Fairuz bg keizinan utk copy artikel ni ^_^

***********************

kadangkala Allah hilangkan mentari, kemudian Dia datangkan guruh, puas kita menangis mencari mana hilangnya mentari itu, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan sebuah pelangi yg indah ^_^

mulut senang melafazkan kata sabar... namun hakikatnya bila diri sendiri diuji, terujilah kesabaran itu.

"Wahai org-org yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dgn sabar dan solat. Sungguh, Allah bersama org2 yg sabar"
surah al-baqarah : 153

hakikatnya, Allah xkan menguji hambaNYA melebihi batas kemampuan kita sendiri.
Itu tandanya Allah sygkan kita ^_^







video

every successful person has a painful story,
every painful story has successful ending,
accept the pain and get ready for success ^_^

2 comments

Kembara~~


Alhamdulillah, syukur dipanjatkan pd Allah atas nikmat2 yg masih diberi. Kita masih diberi nikmat hidup, nikmat sihat, nikmat melihat, nikmat makan & lain2. Utk menyenaraikan kesemuanya memg xkan xhabis, nikmat Allah terlalu terlalu luas, namun sedikit je yg kita syukuri… mahukah kita tergolong dalam kalangan org2 yg tidak pandai bersyukur? Dan kemudiannya Allah tarik nikmat2 itu? Nauzubillah~
Sama-samalah kita muhasabah diri kita sejenak~~~
******
Alhamdulillah… winter break tahun ni, da rezeki keluar dari mesir ^_^ 
Destinasinya ialah ke Scotland, tempat yg xpernah terlintas nak p pun sebenarnya.
Tapi kebetulan sepupu kwnku da di sana & kebetulan dia akan balik pertengahan tahun ni, kami ambil peluang utk ke sana.

Jimat sikit kos penginapan & mkn. Kuar duit tiket ngan belanja kat sana je ^_^ 
Hanya ber4 je, saya, suhailah, azfa & aishah je. Perancangan yg mula2 nak xnak akhirnya menjadi gak, Alhamdulillah. Lebih kurang sebulan sebelum exam dah mula cari tiket, xnak ganggu time study nanti :D

Akhirnya…

Masanya yg ditunggu-tunggu tiba, winter break bermula ^_^ hooray! Cuti!!!

Makin dekat nak pergi, makin malas lak nak packing barang,adehh. Hari nak pergi tu lah baru kalut, ish3. Kami sempat wat bekal agi, sebab akan transit di London Heathrow airport selama 12 jam!!! Adehh, lamanya =='.
Dan, kami terlupa sesuatu. 

Dari cairo airport, semuanya ok, alhamdulillah. Cuma karenah arab memg kadang2 ‘menyakitkan’ hati, tapi apa nak buat, sabar saja lah. (=

Ingat lagi pesanan ustaz Razi 2 tahun lepas masa kat INTEC, “kamu semua bila dah sampai mesir, buang separuh sikap kemelayuan kamu tuh, dan terapkan sikap arab sikit”.
Mula2 memg xfaham, tp bila dah hampir setahun lebih kat sini, barulah mengerti apa yg ustaz maksudkan. (=

Maksudnya, jgnla jd lembik sgt, negara mesir ni, negara yg agak ‘tough’, ditambah plak dgn perangai arab2 yg agak kasar & org melayu memg terkenal dgn sikap lemah lembutnya. Jadi xhairanlah kalau ada arab2 yg berkenan ngan pelajar2 melayu =p
Pelajar Malaysia kat mesir nih, terkenal ngan gelaran ‘ahsanul nas’ @ manusia2 yg bgs.

Back to the journey (=

Flight dari mesir ke London, ambil masa 5 jam, penat naik flight bmi ==' xbest huk3. Nasib baik kejap je. Flight yg antara termurah utk kemana-mana, jimat kos hehehe. Nak melancong kena pandai budget ok! (=

Masa nak sampai tu, pilot announce something, “food that is derived from meat, milk are not allowed to enter the London airport”… alamak! Barulah kami terfikir, makanan2 yg kami bawak tuh da daging, tenusu. Kami terlupa yg kami akan ke UK, negara yg agak ketat security, especially bab2 makan, brg2 pirate. Alahai =='

Macam mana ni? xkan nak buang semua roti2 td? 3 bungkus roti kot kitaorg bawak, itu pun dah siap alter dah. Buh nugget, buh sosej, buh sardine, yummy2 :D
Bajet nak mkn time transit nanti. Tapi sekarang, macam dah xblh dah huhuhu -.-

turun2 dari flight, kitaorg ber4 je yg nampak gaya akan transit lama. First security, alhamdulillah lepas. Pasni immigration lak… erk… tidak! xkan nak buang kot makanan2 tuh, masing2 resah huhuhu. Nak buang membazir, nak mkn kesemuanya sekali gus, xmampu kot nak habiskan waktu tu. 3 bungkus roti! huhuhu.

Last-last kitaorg tawakal je, doa byk2 biar lepas semuanya. Sebelum kitaorg masuk tuh, kitaorg mkn dulu sikit, takut kena buang baik mkn sikit dulu. Nak gelak je ingat time tu. Duk atas kerusi, makan, makan dan makan! Bila check in, alhamdulillah, lepas! Ya Allah, leganya (=

Yg xbestnya, semua kedai2 dah ditutup! Lol!  Awal sgt! kitaorg smpi kul 8 mlm waktu London. Mula2 ok lagi, pahtuh start mencari air dah. Nak air huhuhu. Manusia boleh bertahan tanpa makanan tapi tidak air. 

Bape jam xminum air huk3. Takde kedai dibuka, kalau ada pun xde duit dlm UK nak beli huk3. Kehausan yg amat sgt, sampailah kami buat sesuatu, hee. =p
Bersabar & bertahan smpi la kul 4 pg nanti baru semuanya akan dibuka =='

Nampaknya mlm ni tidur berbumbungkan syiling airport & atas kerusi je, nasib2 huhuhu. Tu pun kena bergilir-gilir sebab nak jg beg.

Tak sabar nak tggu sampai ke Edinburgh, Scotland & memulakan kembara kami! (=

p/ s : take note utk sesiapa yg nak ke oversea.

· sebelum kemana-mana, ambillah maklumat2 tentang tempat tu dulu… nanti pape hal senang.
· lagi senang, kalau ada invitation letter or supporting letter dari mana2 pihak, contohnya, mcm kitaorg, sepupu suhailah yg bagi invitation letter tu. Ini utk memudahkan kita, time first security tu… kalau x, byk je soalan nak kena tanya. Ish3.

· jgn bawa brg2 pirate ye. So kalau bagi sesiapa nak bawa laptop, make sure your laptop is not pirate! Kalau x, ade je kena buang software kat situ~ so… jgn la guna barang cetak rompak yer

· rasanya kalau bawa kompas utk tentukan arah kiblat pun ok~ sebab incase la, kat mana2 xde tempat solat, susah gaks nak tentukan kiblat. Ni bagi yg nak ke negara non- muslim terutamanya~
kat London airport, Alhamdulillah da multi-faith prayer yg disediakan. mula2 terpingga-pingga gak nak cari tempat solat. time tuh la baru terpk nak ada kompas… ish3


3 comments

jalan2 di ma'rad.

Alhamdulillah, midterm exam dah melabuhkan tirai. Jadi bermulalah cuti musim sejuk! :D


cuti! hoorey!!!
semua dah ada rancangan  masing-masing nak kemana. Ada yg keluar dari mesir, ada yg bercuti dlm mesir je dan ada yg balik ke Malaysia. *jeles*. Tapi ada jugak yg taknak kemana-mana, lebih suka menghabiskan masa di rumah sahaja. Maklumlah, kalau sebelum ni sibuk dengan kuliah, dengan persatuan, masa cutilah ni lah nak habiskan masa dengan berekat pula. 


Tapi selalunya, cuti begini masing-masing akan penuh dengan aktiviti masing-masing. :D
Baguskan? (=


Setiap tahun, dalam hujung bulan 1 hingga minggu pertama bulan 2, akan ada ma'rad @ festival buku @ book faircairo international book fair. Setiap tahun! Wajib ada! Rasanya sejak berada di sini, inilah aktiviti tahunan yang takkan ketinggalan dalam jadual saya (=


saat ni memg ditunggu-tunggu oleh penggemar buku. Nampak gaya, masyarakat Mesir sendiri pun cintakan buku! Rakyat Malaysia macam mana? Tak terasa ke? Jom jadi ulat buku! 


Tempat yg dibuat teramatlah besar. Tempat ni memang disediakan khas untuk apa acara pameran sekalipun. Jadi kalau nak pergi sehari utk hbskan pusing kesemua tempat dlm tu
memg takkan cukup! Dalam tu tak silap saya ada lebih dari 5 gudang besar, dan beratus khemah-khemah canopy pelbagai publisher. Boleh bayangkan betapa besar dan luasnya tempat tu kan? Kalau rajin, pergilah dua tiga kali. (=


Kat sana ada pelbagai jenis buku. Untuk semua peringkat usia, untuk yang dewasa dan untuk kanak-kanak. Dan terdapat dalam pelbagai bahasa; arab, english, perancis, dan melayu pun ada! Tapi jarang la nak jumpa buku dlm bahasa melayu ni. 


Boleh dikatakan macam-macam ada :D
syurga buku! 


Hari ni, alhamdulillah ada kesempatan nak pergi book fair tu. Cuma hari ni, masuk-masuk sahaja, terus menuju pada booth darul salam (salah satu publisher yg terkenal kat mesir). Sebab terasa tak larat nak pusing satu tempat yg terlalu besar ni. Lagipun, dekat booth darul salam ni, memang ada banyak buku dalam BI. Banyak yang diterjemahkan.


Dalam kemeriahan di pesta buku tu, apa yang buat saya kagum dengan masyarakat Islam Mesir ni, usai sahaja azan berkumandang, semua org berpusu-pusu ke masjid yg ada dlm tu. Nak kata penuhnya masjid, sampaikan makmum terpaksa solat di luar masjid! Allah. Jarang untuk tengok situasi seumpama di bumi Malaysia.


Cukup terkesan di hati, betapa mereka mendahului apa yg lagi penting iaitu mengerjakan solat (=








kat mana2 pun leh solat, janji solat kan :D



gudang nombor 5.


berehat seketika :D



buku bahasa melayu pun ada



rambang mata nak pilih buku @_@




setelah sekian lama kumencari akhirnya jumpa gak (=



buku2 yg dibeli :D








nota : sila habiskan membaca buku2 itu! :D