Pages

Tahrir.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah kelmarin sempat ke pesta buku di Tahrir. Dalam takut-takut nak melangkah ke Tahrir, hampir 3 jam juga berada di sana. Katanya kelmarin ada demostrasi lagi. Macam biasa, rakyat Mesir takkan berhenti buat demostrasi selagi tiada pucuk pimpinan yang baru.

The Tahrir Book Fair.

Nothing much there. Mungkin sebab kawasan American University tu agak kecil tapi seronok berjalan di dalamnya, ala-ala pesta buku dalam taman. Sangat menarik! Tapi kesian untuk pelajar American University, pengunjung bersuka ria membeli belah di taman, mereka tengah khusyuk belajar di dalam kelas :D

Tak banyak buku yang boleh 'dilihat', jadi hanya 3 buah buku yang sempat dibeli semalam. Tu pun, dua tiga kali pusing tempat yang sama. Rindukan pesta buku angtarabangsa tahunan tu T.T.



dan satu lagi, On the Path of Da'wah by Mustafa Mashhour.

Tahrir.

Umum mengetahui yang di Medan Tahrir ni lah berjuta-juta rakyat Mesir berkumpul untuk menjatuhkan Husni Mubarak. Dan kelmarin, 'i was there!'. Berada di tengah-tengah dataran melihat sekelompok manusia tengah melakukan demostrasi terasa lain. Mula terfikir, "andainya aku pun berada di sini melihat kejayaan mereka menjatuhkan pemimpin yang zalim mungkin terasa nikmatnya berjihad."

Mesir masih sama dan mungkin ada perubahan, sedikit demi sedikit. Dan kelmarin, disekitar Tahrir tu penuh dengan orang menjual pelbagai cenderamata yang terukir 25 Januari. 25 Januari bermulanya revolusi itu. Tapi pelik, cepat pula kan diaorang buat benda tu semua? Ho3.

25 Januari. Kehidupan baru. 

Melihat mereka gembira, saya yakin mereka lega akhirnya bebas dari cengkaman pemimpian yang zalim. Dan sekarang mereka menantikan sebuah kehidupan baru, menantikan seorang pemimpin yang mampu membawa perubahan kepada mereka. 30 tahun hidup dalam kemiskinan, penindasan, akhirnya mereka bebas! Mungkin burung helang di button tu menunjukkan kebebasan meraka, saya tak tahu :D

Sambil melihat keadaan di situ, mereka rajin untuk bercerita apa yang berlaku. Ya, saya tahu. Mereka sangat baik dan peramah. :D

Mesir,
aku bukanlah rakyatmu,
aku hanya menumpang seketika di bumi ini.
Aku datang dengan harapan,
moga nanti pulang membawa kejayaan.

Mesir, 
mungkin setelah sekian lama
kau menderita,
akhirnya kau bebas.
Bebas terbang di awanan,
bebas untuk bersuara,
bebas untuk melakukan perubahan!

Mungkin aku bukan rakyatmu,
tapi aku terasa jiwa aku sudah menjadi 
sebahagian darinya.
Moga kejayaan milikmu berpanjangan.





nota : Bagaimana mungkin ada yang mengatakan siapa yang menyokong revolusi itu sebagai orang yang bodoh. Nah. Siapa yang bodoh? Terlalu keras bicaramu. 

nota 1 : nak beli buku bersama HM, 30 tahun. Tapi masih mahal T.T









btemplates

6 comments:

W Nurhadhirah A said...

semakin rancak menulis nmpknye ;).. well, I like ur style~

nice poem btw :)

Izzati Hashim said...

@kak dira : menghabiskan masa di siang hari dgn menulis hehehe :D

lepas2 ni tatau ag, masih ada masa ke tidak ho3.

poem yg tak berapa nak menjadi la kakak ngeh3 :D

Ariffah9 said...

duduk di Mesir nampaknya.. :D

i like book, book and book.

p/s:like da 'aurat article'. yeah, ikut garis islam bukankah turut menyelamatkan kita? :)

Ariffah9 said...

duduk di Mesir nampaknya.. :D

i like book, book and book.

p/s:like da 'aurat article'. yeah, ikut garis islam bukankah turut menyelamatkan kita? :)

Ariffah9 said...

duduk di Mesir nampaknya.. :D

i like book, book and book.

p/s:like da 'aurat article'. yeah, ikut garis islam bukankah turut menyelamatkan kita? :)

Izzati Hashim said...

@arifah : jadi penghuni sementara di bumi Mesir ni (=

oh, minat kita sama (=
cintakan buku, pantang nampak buku, dan sgt2 suka tenggelam dlm dunia buku tu bila baca :D

p/s : terima kasih, sekadar seciput peringatan utk kita semua. Dah tentu, kalau ikut apa yg dah Allah tetapkan, kita pasti selamat dunia & akhirat.

(=

thanks ke sini ^^