Pages

cinta gambar passport.

Bismilillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Musim panas sahara tiba. Sebenar-benarnya tiba. Sejuk dah berlalu, dan mula merindukan musim sejuk itu. Haih, cuba bersyukur dengan apa yang ada Izzati Hashim! =D 


picture of deviantART.

Mama kata, sekarang cuti sekolah. Kat Kelantan, sebut saja musim cuti sekolah, terbayang majlis kahwin. Mama kata dah bersusun kad undangan yang dapat. Dan boleh dikatakan hari-hari ada majlis kahwin. Cuti kat Kelantan memang sentiasa meriah terutama dengan kenduri kendara.

Dan saya tahu, abah sudah siap tulis tarikh, lekatkan kat dinding. Tanda hari dan rumah siapa. Yang lagi best, kalau yang dekat-dekat wakilkan pada mama. Kalau jauh-jauh sikit, pergi bersama. Oh, rutin mama abah bila cuti sekolah tiba. Bila la kat rumah sendiri pula kan? Sudah. =P

Selamat pengantin baru!

Belum terlambat, dan memang ini dah kali berapa nak ucap sebenarnya. Tapi nak ucap juga. (=

Selamat pengantin baru buat kakak tersayang, Nor Azlinie dan suami, Abg Zulkarnain. Oh, bila saya ada kakak? Saya kan anak sulung. Kak Linie, yang saya panggil sejak kecil ni sepupu saya but then kami membesar bersama-sama dari kecil lagi. So, dah macam adik beradik sendiri. Tu yang macam terasa sedih bila tak dapat nak attend hari istimewa dia ni. Doa dari jauh, insyaAllah. (=

Tahniah! Mabruk! Congratulation! 
Barakallahulakuma wa jama'a bainakuma fil khair.

Pernah mempersoalkan kepada Kak Linie, nak hadiah apa. Dan dijawabnya, "Kak linie nak along ada majlis kahwin Kak Linie nanti." 
Oh, sedih. Hadiah yang tak mungkin saya dapat bagi.
Mungkin ada yang berkata, mungkin. "La, tu hanya sepupu bukan adik beradik." Memang. Tapi dia sepupu yang lebih dari seorang kakak.

Titisan air mata dia kerana saya, kerisauan dia untuk saya, pengorbanan dia untuk saya membuatkan saya sangat menghargai dia. Terutama ketika revolusi tempoh hari, segalanya jelas tergambar. Really love her.

Untuk Kak Linie & Abg Zul, moga cinta yang tersulam dipenuhi mawaddah, sakinah dan rahmat. Moga tautan cinta dua hati dua jiwa kini berkekalan hingga ke syurga nan abadi. (=

 Mereka. Moga cinta hingga ke syurga. (=

Cinta gambar passport.

Rajin saya nak menulis tentang kisah cinta ini. Satu, kerana Kak Linie pernah mengusulkan kepada saya membuat novel. Dia kata boleh juga kisah hidup dia dijadikan cerita, tapi saya tiada masa (malas yang lebih) dan rasanya hasrat itu kemungkinan tingginya tak ada kot. Jadi, sempena wedding dia, terasa nak menulis sesuatu. Sebab ada kisah yang mungkin boleh diambil pengajarannya. InsyaAllah. (=

Kisah bermula...

Segalanya bermula hanya dengan sekeping gambar passport yang terlekat di borang temuduga kerja. Menarik, sangat menarik. Dan ia tambah menarik, kerana ia bermula dengan perjumpaan wali masing-masing tanpa pengetahuan anak-anak.

Sebenarnya, ibu Abang Zul adalah penemu duga Kak Linie dan kebetulan borang temuduga tersebut disimpan di bilik ibu Abang Zul dan tanpa dijangka hanya dengan melihat sekeping gambar passport tu ayah Abang Zul berkenan dan terus berjumpa dengan abi Kak Linie di Kelantan.

Banyak la juga kisah-kisah yang kalau kenangkan balik, terasa lucu. Macam-macam berlaku di sebalik pertemuan antara ayah-ayah dan keluarga. Mana saya tahu? Walau duk jauh, saya tetap tahu dari A-Z, selalu up to date orang kata. =D


Pertemuan antara wali yang kemudiannya barulah diperkenalkan kepada anak masing-masing. Bayangkan. Tak yah bayang. Masing-masing akan ada kisah masing-masing yang sememangnya unik. =D

Kisah itu tentu tak semudah yang disangkakan. Pasti ada duri di sepanjang laluan itu. Tapi, sudah termaktub di Luh MahFuz, mereka ditakdirkan untuk bersama.
Barakallahulakuma wa jama'a bainakuma fil khair. (=

Apa yang menjadi pengajarannya?

Sesungguhnya jodoh pertemuan, ajal maut Allah sudah ditetapkan oleh Allah. Bila tiba saatnya, bila tiba masanya segalanya akan terungkai. Seperti kisah hidup Kak Linie. Boleh dikatakan saya membesar dengan perjalanan hidupnya dan dari situ saya belajar. Dan apa boleh saya katakan, memang perancangan kita tiada yang hebat. Perancangan DIA maha hebat. Benar.

Percaturan keluarga, tapi segalanya nampak mudah dengan izin Allah. Pilihan keluarga, tapi mungkin ada keberkatannya di situ. Subhanallah.

Kadang-kadang ada yang leka untuk terus mencari, ada yang risau mana jodoh, bila nak bertemu jodohnya. Takkan pernah terfikir, kadangkala, sebenarnya hanya di depan mata. Bahkan sepanjang hidup kita tak pernah kenal tapi dengan perancangan Allah, yang tak pernah kenal pun tiba-tiba boleh jadi kenal. That's life. That's fate. Dia maha mengetahui apa yang tidak kita ketahui. Dan kita hanya akan tahu, bila semuanya sudah berlaku.

Masa tu, kita akan... "A'a la kan.", "ooo, patutlah macam tu, begitu rupanya.", "nasib baik aku pergi situ kan, kalau tak pergi tak dapat lah."

Macam yang pernah diberitahu oleh Kak Linie, dulu dia pernah bercita-cita nak bergelar doktor juga. But at the end, she is an engineer now. Mungkin ada terselit rasa kecewa di situ mula-mulanya. Tapi dia ada kata, rupanya memang Abang Zul taknak isteri yang bergelar doktor. Oh, kalau difikir balik. Jika sebaliknya, tiadalah majlis hari ini kan? Subhanallah. Saya tersenyum dengar kisah itu. (=

Get my point? Kita takkan nampak hikmatnya sesuatu selagi kita tak lalui semua tu. Dan hikmatnya takkan kita nampak terus. Kadangkala bertahun baru nampak apa hikmatnya. Dan masa itu, kita akan rasa, "wah, hebatnya percaturan Allah."

Kenapa tidak kita set kan minda kita dari sekarang, apa yang berlaku ada hikmatnya. Segala ketetapan Allah adalah yang terbaik! Bukan hanya sekadar kebetulan, bukan. Itu adalah ketentuan dari Allah. (=

Saya pernah ditanya seseorang, LD kah?
Rasanya ketika itu kami berada di dalam sekelompok masyarakat, ada program kot. Lupa =='.

"Pernah tak ko terfikir, dalam ramai-ramai orang ni mungkin salah seorangnya adalah jodoh kau? Tak pun, selama ni kau hanya pernah selisih saja dengan dia tapi tak pernah kenal, dan tup tup dia adalah dia?"

Menarik soalan itu. Apa yang saya jawab ey ketika itu, lupa dah. =='

Cuma sekarang yang boleh saya jawab, "Possible saja. Pengalaman di sekeliling mendidik saya untuk semua itu. Lagipun sekarang ni, mana saya tahu kisah itu lagi. Nanti sudah ada, nanti saya ceritakan balik kisah itu." =P

Menarik kan? Subhannallah. Perancangan Allah Maha Hebat. Terlalu hebat. So, just keep your faith in Allah! He loves those who are patient in everything. (=






nota : Dalam hati ada taman. =D

nota 1 : LD, saya sayang awak. Sangat. Kehadiran awak dalam hidup ini memberi seribu satu makna. Awak bukan hanya sekadar teman dikala sedih dan gembira tapi awak yang sentiasa mengajak saya berfikir tentang kehidupan ini, mengajak saya untuk selalu ingat DIA. Sayang sokmo. (=

Itulah yang baru dipanggil sahabat kan? (=

btemplates

12 comments:

blackcardomompods said...

Ha beto tu jgn risau bab jodoh,cpt n lmbt ada hikmahnya.sb kalau dh jodoh xde boypren keliling pinggangpun buleh khwin cpt!

Nazihah@Jiha said...

Assalamualaikum, ukht Izzati apa khabar?? ^^ moganya sihat..

*cinta gambar passport hehe sweetnya kisah mereka..^^

Izzati Hashim said...

@Kak Nor : Gulrp. lajunya kak nor komen! hehehe.

kak nor, merujuk pada diri sendiri ke? lalala. Kalau tahu kisah Kak Nor, blh juga saya tulis =p

Izzati Hashim said...

@Nazihah : Wslm wbt.
Alhamdulillah, ana bikhair. Shukran (=

Memg sweet* =D

syafiqah.rahmat said...

indahnya perancangan Allah! kisah yang berlainan tetapi alur corak nya serupa :) mashaAllah!

tertarik dengan soalan,""Pernah tak ko terfikir, dalam ramai-ramai orang ni mungkin salah seorangnya adalah jodoh kau? Tak pun, selama ni kau hanya pernah selisih saja dengan dia tapi tak pernah kenal, dan tup tup dia adalah dia?"


Huhu.^_^ boleh pinjam soalan ni? :)

Izzati Hashim said...

@syafiqah.rahmat : pinjam nak tanya orang juga ke? hehehe.

sila2 (=

blackcardomompods said...

hahahah..kisah rahsia..muahhhhh tp mg xde boypren pun before this.hikhik..kebetulan tgh check blog kita jgk tu yg laju tuh.hikhik

fRaMe+LenSeS said...

Sangat menarik.. tertarik. :)

Nadh nak kongsi cerita 100 Letters of LOVE
. baru ciap ja ni. rajin kalau komen ya. Nadh baru belajar buat cerita ni.. :) Mungkin dengan teguran sahabat semua dapat improve skill menulis Nadh. Maceh ya. :)

Izzati Hashim said...

@Frame & Lenses : Story itu memg menarik (=

cuba mengambil ibrah di sebalik semuanya, insyaAllah (=

Syafawani said...

salam,akak,sy suke post ni ^_^ sweet

Izzati Hashim said...

@Syafawani : wslm wbt (=

Syafa ni, kecil2 dah pandai yer hehehe. Sweet kan? nanti kisah Syafa pun lagi sweet (=

iqbalsyarie said...

Wah! kiranya awak tak mencari la ni? hoho