Pages

Jauh.

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Jauh,
yang kadangkala itu lagi baik.
Jauh yang melahirkan rasa rindu.
Benih rindu yang tersemai,
membuahkan rasa kasih dan sayang,
membibitkan rasa cinta.
Lantas doa dipohonkan pada Sang Pencipta.


Jauh,
mengajar erti berdikari.
Mengajar hidup ini erti menghargai.
Menghargai pada mereka yang jauh di mata.
Menghargai apa yang sudah berlalu.


Jauh,
buat diri merasa hakikat kehidupan,
manusia bisa jauh tapi tidak Allah,
manusia berlalu pergi, tapi tidak DIA.



btemplates

9 comments:

blackcardomompods said...

Beto tu tp sukarlh utk menetapkan kecintaan tu sb ia sentiasa terubah2...alahai manusia!hukhuk.kalau dekat dgn semua org cara selmat je tp sebenarnya dekat or jauh sama je ,hanya Allah yg bantu kita.tp jauh mg bina keyakinan diri sb kita tau yg kita xleh mintk tlg dgn org.jd kita lebih dkt pd pencipta kita,moga2 kita tergolong dlm golongan yg sentiasa dekat padaNya walaupun jauh atau dekat

adil said...

waaahhh ni mesti kes rindukan rumah ni eh?

Izzati Hashim said...

@Kak Nor : yeah, kata2 dari seorang kakak yang sentiasa mengetuk jiwa. Thanks Kak Nor! (=

insyaAllah, moga kita sentiasa tergolong dlm golongan yg sentiasa dekat padaNya.

Izzati Hashim said...

@Adil : mode rindu keluarga =='
hehehe, tahu2 saja yer?

Atiqah said...

salam.

huuuh walaupun sy bukan jenis minat puisi2 melayu ni tapi bace akak punye mmg touched lah. mungkin sbb boleh relate kot. =)

Izzati Hashim said...

@Atiqah : Wslm wbt.

hehehe, puisi ke tu? kalau A. Samad Said baca, kompen(?) dia kata bukan =P

:: Zahratu Billaurah :: said...

Akak, waa adik nak balik!

='(

Izzati Hashim said...

@Rabiatul : ni sape yg duk jauh ni? =P

baliklah, hujung minggu kan ada? ish3.

anitaare said...

assalammualaikum izzati,

maaf dik lama akak tak jengok..ada problem dgn laptop akak..blog akak pun dah bersawang dah..alhamdulillah skrg ni ok dah.
izzati..mmg jauh sungguh..Allah dekat dihati..insyaAllah