Pages

Pemberian.

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. 


Boss : "Boleh tolong buat artikel raya?"
Boss 1 : "Boleh hantar artikel ni dan ni lepas cuti raya?"

InsyaAllah.
Angguk-angguk, cuba untuk menghadam.



Menulis itu perlu ada bakat atau idea?

Seminggu diberi tempoh untuk menyiapkan artikel, seminggu tu juga rasa macam tak cukup masa. Dan akhirnya artikel dibuat dan dihantar pada hari yang kena hantar! Wah. Tahniah NIMH! Sebab buat kerja last minute =='

Bukan tak cuba untuk terus buat, cuba. Tapi...
Tulis satu ayat, backspace, delete. Termenung cuba merangka idea dari tajuk yang ada. Termenung dan termenung, akhirnya tutup macam tu saja.
Susah bila ada tajuk, tapi tiada ilham yang datang.

Jadi benarlah, ilham itu Allah yang punya. Dan ilham itu hanya Allah yang bisa menganugerahkannya. Kita hanya perlu minta saja kan? ('=

Berbual dengan seorang sahabat yang juga seorang kartunis,
"Senang tak melukis? Sesenang menulis tak? Ambil masa lama tak nak siapkan satu-satu cerita?"

dan jawapannya,

"Nak lukis gambar kartun tu semua memang lah senang. Tapi nak fikir idea, nak fikir memberi yang bermakna tu susah. Adalah juga dalam seminggu nak siapkan kartun tu dengan ayat-ayat dia sekali. Sama je lah dengan ko kan?"


Saya hanya mengangguk. True.

Nak menulis, melukis yang bermakna atau yang bermanfaat bukannya mudah. Nak menulis biasa-biasa macam karangan zaman sekolah dulu mungkin senang tapi kalau nak lebih dari tu mungkin ada lebih mujahadahnya.

Menulis bukan untuk perkara sia-sia, moga-moga dengan apa yang tertulis mampu nak mengetuk pintu hati yang membaca. 
Nak melukis kartun yang islamik pun sama, tak mudah nak lukis sesuatu yang mampu nak buat orang tergelak baca dan dalam masa yang sama mampu nak menyentuh hati-hati setiap insan.

Kami mungkin berbeza cara 'memberi' tu. Mungkin saya dalam bidang jurnalis dan dia dalam kartunis tapi kami ada persamaannya, kami cuba untuk memberi sesuatu yang bermanfaat untuk semua, untuk agama khususnya. InsyaAllah.

A pause to reflect.

"Perlu keinginan untuk memberi, insyaAllah nanti idea tu datang mencurah-curah." - Kak Dah.


Ia kembali mengetuk pintu hati, buat semua ni dan menulis ni untuk apa sebenarnya?
Menulis semata-mata untuk siapkan tugasan, lepas siap hantar. 
Menulis ini untuk sekadar bagi orang baca atau apa?

Kalau dulu di awal penglibatan saya dalam blogging ni mungkin sekadar untuk bercerita pengalaman ni bumi Mesir. Tapi lama kelamaan saya sedar, apa guna buat sesuatu andai tiada matlamat, andai tiada niat yang jelas, kan?
Mungkin saya tiada kelebihan, tapi jika menulis sebahagian dari 'memberi' pada jalanNya, insyaAllah saya akan cuba untuk terus istiqamah. ('=






nota : Awkward. Bila berbual dengan penulis yang tak dikenali di alam maya dan kemudiannya baru tahu yang mereka dikalangan teman sendiri. Sungguhlah.


nota 1 : Dari alam maya bertemu di alam realiti. Percaturan Allah itu sungguh indah, Allahu Allah. ('=

nota 2 : Selamat hari raya aidiladha! Kullu sanah waantum bikhair (=



nota 3 : tersenyum lebar bila ada pengomen2 kata, "NIMH memg suka senyum!"
Aiyak. Senyum tu sedekah dan bukan ke bila kita senyum dan orang senyum kembali itu mendamaikan, kan? (=

btemplates

6 comments:

zulaikha said...

salam ziarah (:

just wanna drop by n say : do you still remember this?

http://mereillusion-zo.blogspot.com/2011/05/pesanan-kepada-penulis.html

(= berbahagialah mereka2 yang sentiasa mahu mencari redha-Nya dengan cara yang diberkati oleh-Nya. amin.

stay blessed, ukhti (:

p/s: luv u fillah.

mushah said...

.sahabat alam maya saya yg dirindui.
.moga terus menulis dan bisa menggerakkan hati2 pbaca krnNya. =)

Izzati Hashim said...

@zulaikha : Wslm wbt.

hehehe, baru teringat lepas tgk balik. Macam segan je =D

moga zulaikha baik2 saja di bali!
miss u, love u (=

Izzati Hashim said...

@mushah : Wah... lama kamu tak tinggalkan jejak di sini! RIndu juga!

insyaAllah, insyaAllah, moga Allah sentiasa beri kekuatan, bukan setakat saya saja, tapi utk kamu jua, insyaAllah (=

Al-Manjuniyy Abdullah said...

semoga Allah redha

zida said...

yeay yeayy

(tergerak hati nak baca semua entri kak zati) hehehe =)

jaga diri elok2 eaaa.

ps.tak sempat jugak nak snap gambar~~