Pages

"Saya minta maaf."

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

"Saya minta maaf."

Sungguhlah, ayat ini sangat power!
Acu cuba try test =D
Tambah-tambah sekiranya ayat power tu diungkapkan terus dari lubuk hati nan satu tu, insyaAllah terasa bagaikan luka yang berdarah macam apa tu akan sembuh. ('=

Alkisahnya begini...

Seperti biasa, hari Isnin hari yang paling hectic. Mungkin sebab setiap minggu, sampai-sampai rumah, azan maghrib dah berkumandang. =='

Dan yang tak berapa nak seronoknya benda seumpama itu boleh dielakkan jika kelas start dari awal.
Selalunya kelas adalah dalam 3 jam untuk satu subjek dan bila petang menjelma, boleh dikatakan setiap minggu tu jugalah, doktor akan masuk kelas lambat. Paling-paling awal, sejam lewat. Kalau yang sadisnya, sejam lebih nak ke dua jam. Tak ke sadis tu? T.T

Muka masing-masing dah bosan semacam. Dah rasa macam apa.
"doktor selalu macam ni."
"doktor dah buat kami tertunggu-tunggu macam ni."
Bla, bla, bla...

Dan nak dijadikan cerita...
Hari Isnin kelmarin dulu ada kuiz dan kelas seperti biasa.
Dan memandangkan bila tengok jam waktu asar dah nak dekat, so kami (bukan saya seorang =P) decide nak pergi ambil wuduk dan solat dulu. Xdelah terkejar-kejar balik nanti. Sambil-sambil tu siap pesan kat partner sebelah, "doktor masuk misscall tau."

Masa on the way ke masjid, kawan buat misscall. Oh, ok doktor dah sampai. Kaki tinggal berapa langkah saja lagi dari masjid. Patah balik ke tidak?
"Kuiz lepas  lecture kot? Macam yang hari tu."
So, dengan selambanya kami ke masjid. =D
Dan rupanya, bila masuk kelas doktor dah buat kuiz. Oh, tidak! T.T

Lepas kelas kami terus jumpa doktor. Dengan takut-takutnya. Err, boleh ke nak ambil kuiz lagi? Tadi macam dah bincang soalan-soalannya.
Alhamdulillah, doktor ok saja. (=

Dan ayat yang memberi kesan yang mendalam pada saya sendiri;
"saya minta maaf. Saya lambat ke kelas. Sepatutnya saya datang awal..."

Cukuplah satu perkataan untuk digambarkan, terkesima. Allahu Allah ('=
Terasa bagaikan perasaan tak puas hati dengan doktor sebab setiap minggu datang lambat tu terbang melayang. Hilang. Allahu Akbar.

Kalau fikir, doktor seorang yang lagi tua, yang lagi berusia. Tapi tetap merendahkan diri untuk meminta maaf kepada yang lagi muda. Tak salah kan seandainya yang lagi berusia meminta maaf dari mempertahankan ego sendiri? (=
*segan*

Saya minta maaf.

Ungkapan MAAF mampu menyejukkan hati yang tengah panas, 
mampu mendamaikan jiwa yang tengah resah gelisah,
mampu menghilangkan segala rasa tak puas hati, segala marah yang terbuku di kalbu. 
Pasti akan hilang, insyaAllah.

Jadilah insan yang pemaaf bagaikan baginda Rasulullah SAW,
belajarlah untuk menjadi orang yang terlebih dahulu memohon maaf walau bukan diri yang bersalah,
belajarlah untuk menjadi insan yang sentiasa merendahkan diri.
Biiznillah, insyaAllah. (=


credit : HERE 


 nota : Saya minta maaf! Untuk mereka-mereka yang pernah saya terguriskan hati, terkasar bicara, tak tertunai hak-hak sebagai saudara seagama. Maafkan saya yang hina ini. ('=
Dan insyaAllah, segala bagai kesalahan yang pernah dilakukan pada saya, dengan rasa rendah dirinya, saya maafkan. NIL.

Saya manusia biasa, yang sentiasa melakukan salah dan silap. Dengan Allah pun selalu buat silap apatah lagi dengan manusia biasa kan? Tapi saya cuba, cuba menjadi insan yang lagi baik dari hari sebelumnya, biiznillah. (=

nota 1 : Jangan lupa yang kita kena selalu minta maaf dengan Allah! =D

btemplates

5 comments:

E n t o y C a i r o said...

dengan saya jgn risau..x da dosa kering i'allah :)

Izzati Hashim said...

@entoy : Shukran! (=

nusrah said...

Maafkan saya izzati. *Mata pandang bawah. Jari telunjuk kanan jumpa jari telunjuk kiri.*

p/s : sgt risau bila masuk ayat 'tak tertunai hak-hak sebagai saudara seagama'. Risaunya dengan al-Mizan. Moga Allah mudahkan urusan hisab nanti.

Hanim Farhana said...

Salam..izzati. Nk minta maaf byk2 sbb copy ayat2 ni ke fb sbb ati ni xtenang slgi x mintk maaf n xtau nk luah cmner. mintk izin tuk share yer

Izzati Hashim said...

@Hanim Farhana :

Wslm wbt.

Tafaddal. Semuanya dari Allah. :)

Jangan segan-segan nak kopi-pasta. Moga bermanfaat. :)