Pages

2.5.12

Bismillahirahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

2.5.12, selamat hari lahir Mama.
Moga Allah sentiasa rahmati Mama,
moga Allah panjangkan umur Mama dalam keberkatan,
moga Allah kuatkan semangat Mama untuk terus mendidik kami,
moga Allah kurniakan segalanya yang terbaik buat Mama.

Kalau nak tulis semua doa, berpuluh post pun takkan cukup, kan Ma? Hehehe.
Yang lain-lain tu, biar along doakan dalam sujud padaNya.
InsyaAllah doa tu akan sampai direct pada yang di atas sana.
Tuhan tu maha penyayang kan Ma?

Alhamdulillah Allah tambah lagi umur Mama pada tahun 2012, Mama sudah 46 tahun. Dah tua yer Ma? Muda lagi kan jiwa Mama? Masih kuat lagi untuk terus berjuang pada jalan Allah, insyaAllah. (=


Sedar tak sedar dah 4 tahun along kat bumi Mesir ni. Sekejap je kan Ma?
Lagi 3 tahun setengah insyaAllah along akan habis, doakan yer Ma? Doa seorang ibu tu sangat-sangat power. Dan along tahu Mama sentiasa doakan untuk anak-anak. Terima kasih Mama. ('=





Along teringat satu peristiwa yang sampai sekarang terpahat dalam ingatan. Satu peristiwa yang buat along terus bersemangat nak jadi yang terbaik  dan solehah untuk Mama Abah.
Mama ingat tak masa kita ke hospital, 4 atau 5 tahun yang lepas?

Time tu Mama kita tengah tunggu abah datang, tapi pada yang sama, kita masih lagi menanti number giliran. Lama kan kita tunggu. Sampailah abah bangun pergi tanya kat seorang doktor perempuan kat situ.

"Bila giliran isteri saya ni?

Pak cik boleh tak tunggu dulu, pak cik tak nampak ke ramai lagi yang tengah tunggu kat luar tu." {Sila baca dengan nada yang tinggi(?)}

Abah terkejut kena "perli" macam tu. Kita pun terkejut kan Ma?
Tapi ada kata-kata Mama yang buat along terkesan sampai sekarang.

"Mama tahu anak Mama bukan macam tu dan takkan jadi macam tu, anak Mama tahu nak hormat orang tua. Anak Mama xkan cakap macam tu dekat siapa-siapa pun. Anak Mama tahu nak sabar, tahu cane nak atasi marah tu. Nanti bila dah jadi doktor, anak Mama akan jadi doktor yang baik."

Ayat Mama ni biasa saja, tapi cukup bagi kesan pada along. Kenapa?

Sebab apa yang Mama cakap tu satu doa, satu semangat untuk along terus jadi yang baik dan solehah. InsyaAllah, terus doa untuk along ya Ma? ('=



Kenangan demi kenangan.

Ada satu lagi kenangan yang cukup terkesan dengan Mama. Kenangan zaman hampir separuh 'futur' dua tahun lepas.

Kekuatan dan semangat yang Allah salurkan melalui Mama.
Kekuatan di sebalik hanya satu persoalan.
Kekuatan di sebalik pelukan seorang ibu.

"Along tak pernah terfikir untuk berhenti dalam melangkah kan?"

Zapppp! Terkena dan tertusuk ke dalam hati yang paling dalam. Allah Allah. 

Alhamdulillah dari soalan itu, along masih di sini. Along masih terus dalam perjuangan ini. Along akan terus berusaha yang terbaik. InsyaAllah. Doakan along Ma! 

...
..
.

Kalau nak cerita semua kenangan dengan Mama, memang takkan cukup satu post, nak tulis satu hari satu post tentang jasa Mama pun along rasa tak cukup. =D
Banyak sangat....

Kalau dulu zaman kecil-kecil, memang terasa Mama sangat garang. Kalah abah. =P
Siapa yang tak pujuk suruh balik asrama, Mama. Tak pujuk tanda 'jangan duk manja sangat'. Hahaha.
Siapa yang selalu membebel pasal duit, Mama.
Siapa itu siapa ini, Mama.

Zaman kecil, memang Mama menakutkan. Baru perasan itu. =P

Tapi bila dah meningkat remaja, Mama dah macam kawan.
Bila dah besar panjang sekarang, lagi rapat macam best friend. Kan Ma?
Soal hati tak soal hati semua Mama tahu.
Tiada rahsia-rahsia dah. Cerita kat Mama, kompen selamat.

Balik nanti kita cerita banyak-banyak pula. =D

Mama, seorang ibu dan sahabat yang terbaik.Sayang Mama sokmo! 
 

...
..
.

Ma, kalau baca post ni jangan nangis tau! =P
Sebab masa along tulis ni pun cuba tak nangis, tapi macam mengalir juga air mata ni. -.-
Rindu kot. Symptom exam sudah bermula! Hehehe.

Oh ya, ustaz along pernah pesan dulu kala. Kalau kita rindu pada orang yang kita sayang, terus baca Al-Fatihah. Moga rasa rindu yang ada tu takkan lebih dari rasa rindu kita pada Allah dan Rasulullah.


Sama-sama amalkan! Boleh selalu top up amalan. (=





Akhirnya, untuk Mama yang tercinta dunia akhirat,
along doakan yang terbaik untuk Mama.
Allah tu Maha Pengasih, insyaAllah memang Allah akan berikan yang terbaik untuk Mama.
Along nak jadi anak solehah untuk jadi saham yang terbaik untuk Mama Abah, insyaAllah.
Doakan along Ma!
Sayang Mama, SELAMAT HARI LAHIR yang ke 46. 
  


Salam rindu dan kasih,
along! (=







nota : Terasa kedinginan di malam 1.5.12. Oh malam, mengertikah dikau tentang erti rindu? 

nota 1 : Selamat hari lahir buat kamu. Moga Allah berikan yang terbaik dunia dan akhirat. Doa dari jauh, moga sampai ke atas sana. InsyaAllah.

btemplates

5 comments:

Anonymous said...

kak mekti berjaya membuatkan saya mengalir air mata :(
ibu adalah sahabat kita yg terbaik...

Syafawani said...

salam,kak :)
my mom is my best friend,true!saya pun sama :) besday ibu saya 1mei haritu.hee :D sanah hilwa utk mama akak.may Allah bless her with blessings, joy and happiness always :)

Izzati Hashim said...

@anonymous : Err, cik Ano panggil saya 'kak mekti', kita satu kelas ey? hehehe.

Hanya mereka 'di sini' saja yg panggil kak mc't.
=D

Dear, memang ibu kita adalah sahabat yang terbaik. ^^

Izzati Hashim said...

@syafawani : Wslm wbt. Hye dear! (=

Selamat hari lahir utk ibu Syafa juga, ibu2 kita berkongsi bulan kelahiran. Mesti perangai mereka pun nak sama kan? Hehehe.

p/s : Terima kasih utk doa itu. Akak berterima kasih bagi pihak mama akak dulu. (=

anonimosss said...

:-)