Pages

Dia tengah sujud!

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.


Hari ini bermula proses pengundian rakyat Mesir.
Proses mengundi calon Presiden Mesir.
Rentetan kisah 25 Januari 2011 setahun yang lepas.
Doakan Mesir. Doakan kejayaan Mesir.
Moga pemimpin yang membawa Islam akan menang. InsyaAllah.
('=



Teringat zaman sekolah dulu, saat berada dalam masjid sekolah.
Bila buat bising, pasti ada yang marah.
Mesti akan ada bunyi 'hisss', 'syuhhhh' dan macam-macam bunyi lagi.
Diam seketika.

Sungguh tak faham. Itu masjid kan?
Rumah Allah. Tempat umat Islam menunaikan solat dan seumpama dengannya.
Kenapa masih nak bercakap-cakap lagi?

Ironinya, benda sebegitu sentiasa ada. *sigh*
Adakah kita sebagai seorang manusia sudah tiada 'common sense'?

Dia tengah bersujud.

Bila kita solat, kita mahu menemui pencipta agung kita, Allah swt. 
Bila kita solat, kita mahu ada tautan hati kita dengan Tuhan kita.
Bila kita solat, kita mahu solat kita sampai pada yang Maha Esa.
Bagaimana nak dapat semua tu kalau ada anasir-anasir lain yang mengganggu fokus kita?

Apa salahnya jika kita tengok ada orang yang solat, kita perlahankan suara.
Hormati dia.
Dia mahu bertemu dengan Penciptanya, 
biarlah dia bertemu dengan penuh khusyuk dan tenang.

Samalah jua bila kita yang solat kan?
Tentu kita mahu solat dengan penuh khusyuk dan penuh dengan ketenangan kan?

Mungkin ada yang cakap. Mungkin.
"Nak buat macam mana, suara memang volume tahap tu. Tak boleh nak perlahan dah. Memang suara dia begitu."

Nah, kenapa tempat solat juga kamu mahu berbual?
Kenapa time solat juga kamu nak bercakap-cakap.
Tiada waktu lainkah?
Tiada tempat lainkah? (=


Muhasabah.

Kadang-kadang kita terlepas pandang semua ini.
Terasa benda ini biasa saja kan?
Tapi...
Jangan sebab kita yang duduk bercakap-cakap, seronok ketawa, kita yang sebabkan teman kita tak dapat khusyuk.
Kita yang menyebabkan solat dia terganggu.

Benda simple begini, mungkin ada yang menganggap hanya picisan.
Tapi, benda beginilah yang buatkan ramai orang bagaikan tiada 'common sense'.
Sedihkan? ('=



nota : Ini tamparan buat sendiri khususnya. Dan insyaAllah mana-mana yang tertulis dalam blog WWK ini, memang peringatan khusus buat diri.

Tangan yang menulis lagi dekat dengan hati itu. Eh?
Kira ke jarak tangan atau mata dengan hati? -.-

btemplates

2 comments:

muharrikdaie said...

Bukan saja warna warni tapi blog yang sejuk dan mendamaikan ... semuga terus menulis biar pun secebis rasa kerana ianya mendatangkan pahala!
muharrikdaie-menulis untuk mengerakkan jiwa jiwa

Izzati Hashim said...

Jzkk akhi datang ke WWK.

InsyaAllah.
Menulis biar secebis, dan moga ia bermanfaat bagi yg membacanya. InsyaAllah. (=