Pages

Nusrah Allah

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Alhamdulillah kelmarin [22/5/2013] berjaya habiskan end-round exam untuk subjek ENT.
Habis exam tu bermakna tamatlah sudah pelajaran tahun 4 di Kasr El-Ainy Medical School.

Kejap!

Baru habis belajar, final exam tak bermula lagi. -.-
InsyaAllah 6/6/2013 ni bermula final exam tahun 4. Doakan!
:)

Allah Maha Dekat

Alhamdulillah. Dalam 7 hari study leave untuk end-round exam berjaya khatam buku. Dari kulit ke kulit. [Tahniah untuk diri sendiri]

Tapi...
Bila masuk exam, tiba-tiba rasa macam tak ingat semua benda. Allah.
Rasa kosong, rasa macam tak mampu nak jawab. Rasa macam tak baca buku pun.

Orang lain baca banyakkkk kali, saya baca sekali dua. Memanglah patut tak ingatkan?
Orang lain baca, faham hingga lumat, saya baca seimbas lalu. Nak cepat habis.
Memanglah tak lekat dalam fikiran kan?
*facepalm*


...

Kosong.

"Selawat banyak-banyak. Sebut nama Allah banyak-banyak kali." Hati mula bersuara bila hanya mampu memandang kertas soalan.
Terpegun melihat kawan yang di depan sudah laju menulis. Sedang diri masih terkial-kial mengingati. Allah...

"Ya Allah, ingatkan bila daku lupa. Ingatkan apa yang kuhafal dan baca."

Alhamdulillah dengan izin dan rahmatnya, terlayar di minda di mana kedudukan di dalam buku.

Ya, di sebelah kanan buku. Sebelah bawah. Sebelah tu ada gambar. Ada 6 isi semuanya.

Tangan mula merangka. Alhamdulillah. :')

Pesanan mereka. Murrabi.

[Pesanan 1, Mama]

[pesanan Mama pencetus semangat]


Teringat pesanan Mama,

"Rasa tak tenang, tak leh nak hafal, tak ingat benda nak hafal, selawat banyak-banyak, ingat Allah selalu."



Allah. :')

[Pesanan 2, Kak Yana Yahya]

"Jangan baca sekali saja untuk exam. Maksudnya bila nak exam tu, bukan kali pertama kita baca. Dah baca dua tiga kali. Tie boleh. Jangan tengok orang lain. Ikut kemampuan tie sendiri."

Alhamdulillah Kak Yana dah berjaya bergelar doktor. Tahniah Kak Yana. Moga Allah mudahkan segala urusan akak. Doakan kami adik-adik di perantauan.
:')


[Pesanan 3, Sheikh Rahimuddin]

"Kalian semua kena baca buku kalau boleh sampai 7 kali. Biar bila exam, segalanya tergambar. Kita mudah ingat bila selalu tengok. Baca banyak-banyak kali, biar semua lekat kat kepala."


Pesanan ini juga pernah dititipkan oleh senior yang sentiasa mumtaz, abang Nazmi. Subhanallah, kalam hebat dari orang yang hebat.

[Pesanan 4, Abah]

"Abah, exam rasa susah."


"Jawab semua tak?"

"Mestilah jawab. Mana boleh tinggal kosong."

"Haa, dah tu. Kalau boleh jawab semua, maknanya boleh jawablah." Abah gelak.

Haila abah. Pencetus semangat luar biasa sungguh. :')



"Anak abah ni boleh. Jangan lemah. Usaha dah, tinggal tawakkal. InsyaAllah bolehlah. 


...

Dan ramai lagi yang menitipkan pesanan. Maaf tak mampu nak tulis semua. Apa yang ditulis biarlah mampu dijadikan pesanan jua buat kalian yang membacanya.

Buat mereka yang sentiasa memberikan pesanan, menghulurkan semangat, insyaAllah moga Allah berikan saya ingatan yang baik untuk sentiasa menyebut nama kalian dalam doa padaNya. :')

Nusrah Allah.


Benarlah, kita sebagai hamba hanya mampu berusaha. Apa pun segalanya di tangan Allah. 
Maka, minta tolonglah pada Allah di saat hatimu buntu mencari arah.

Kita usaha kuat mana pun, kita study hebat mana pun, tanpa pertolongan Allah, 
kita tak berdaya nak buat apa pun. Allahurabbi.

Benar, sudah menjadi sunnatullah, Allah akan memberikan kejayaan buat mereka yang berusaha. Tapi adakah kita menyangka bahawa dengan usaha kita, kita akan terus berjaya?
:)

"Apabila engkau telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sungguh, Allah mencintai orang yang bertawakal." [3:159]


Nusrah Allah itu terlalu hampir, cuma kadangkala kita yang liat nak berdoa.
Nusrah Allah itu maha dekat, cuma kadangkala kita terlupa untuk meminta daripadaNya.

Nusrah Allah itu sentiasa ada, cuma kadangkala kita yang tidak mahu meminta.

"Ya Allah, jadikan kami hamba yang sentiasa mengingatiMu tika senang mahupun susah. Jadikan kami hamba yang sentiasa bersyukur."

Amiiin!

Mari berusaha! Ayuh!




nota : Kegagalan mengajar saya erti kehidupan. Alhamdulillah. 

btemplates

6 comments:

~m.A.a~ said...

assalamualaikum akk. ;) slm ukhwah.mcm manaa yaa nk lawan rs mls tuu?;;

Izzati Hashim said...

Wslm wbt.

Salam perkenalan.
:)

Kalau akak, akak selalu pyscho diri sendiri dengan ujian yang pernah akak lalui sebelum ni.

Akak pernah gagal dan akak xnak lalui benda yang sama lagi. Then, akak kena usaha lebih dari itu.
:)

Selalunya, kita kena ingat bahawa kita tengah pegang amanah. Amanah dari Allah untuk belajar, amanah dari ibu bapa untuk lihat kita berjaya, amanah untuk kita sendiri sebab kita tengah berjuang.
:)

Moga membantu.


AdiZufly said...

Kak Tie :)
Akak boleh! InsyaAllah, Allah tolong hambaNya yang selalu berusaha :)

~m.A.a~ said...

syukran jazilan ya akak. ::)) . insyaALLAH.akn diamalkan. slmt berjuang yaa. :) moga ALLAH prmudahkan urusan akk. salam ziarah
senyum :)

Nur Al-Amin ahmed said...

(✌゚∀゚)

ENCIK MUSAB said...

"Kalian semua kena baca buku kalau boleh sampai 7 kali. Biar bila exam, segalanya tergambar. Kita mudah ingat bila selalu tengok. Baca banyak-banyak kali, biar semua lekat kat kepala."

*telan air liur*

jay zek kay kay for sharing!