Pages

Susah dan menyusahkan

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Alhamdulillah musim panas sudah tiba. Panas yang mencecah 45 darjah. 
Subhanallah. :)

Rindu nak merasai musim sejuk yang mendamaikan. Tapi kena lalui musim panas yang mendugakan dengan kesyukuran. 
Sekurangnya, kita ada tempat berteduh. Ada kipas untuk dibuka. Ada duit lebih nak beli cooler. Sedang ada manusia yang diluar sana tak punyai apa-apa, bahkan sebuah rumah tempat berteduh. Mari bersyukur. :')



Pagi-pagi dikejutkan dengan SMS dari cik Angah.

"Along, tiket balik Kelate 1 haribulan tu dah habis."

Haa?!
Kelmarin baru tengok, masih available dan hari ini sudah habis. Nangis.

Terus telefon mak saudara di Malaysia. Selalunya bila nak booking tiket balik Kelate minta tolong cik Ngoh. Sekali lagi menyusahkan. -.-

Bila duduk sini teringat balik nanti activate internet banking, tapi bila dah ada kat Malaysia lupa segala benda. T_____T

Cuba booking, booking dan booking lagi. Tapi sadisnya tak dapat nak booking.
Sebak sudah mula menular. Takkan nak suruh abah pergi beli kat airport kot?

Di akhirnya memang kena suruh abah belikan. Time ni rasa nak hantuk kepala kat dinding.
Tak suka susahkan orang walau keluarga sendiri. Kalau boleh nak buat sendiri.
Tapi bila dah terdesak begini? Terpaksa dengan hati nan walang.

Sorry abah. Nangis.

...

Ingat lagi zaman sekolah dulu. Hari-hari berulang alik dari rumah ke sekolah. Hari-harilah juga, abah yang hantar dan ambil. Rasa bersalah Tuhan saja tahu. Tapi abah tak pernah kisah. Terima kasih Abah. :')

Abah cakap,

"Abah tak kisah. Abah nak tengok anak-anak berjaya. Habis duit, habis masa, abah langsung tak kisah."

Allah...
Rasa nak terbang balik peluk abah kuat-kuat sekarang juga.

...

Mama dan abah selalu pesan,

"
Hargai orang yang buat baik pada kita. Ingat jasa dia tolong kita. Kalau kita tak mampu nak tolong atau balas jasa dia, sekurangnya ingat dan sebut nama dia dalam doa kita."

InsyaAllah, biiznillah.

Terlalu ramai orang baik yang Allah hadirkan di sekeliling kita, untuk kita juga jadi baik macam mereka. Nikmat manakah yang kita dustakan lagi? 
Allahu Allah.



Moga Allah mudahkan urusan orang-orang yang selalu mudahkan urusan orang lain.
Amiin! :')




p.s : Final exam mula 6/6 ni. Mohon doa. :)

btemplates

3 comments:

A.R.Q.U.E ~ said...

b'genang air mte mse bc post nie ,,
may Allah bless you :)

Muzze said...

Bismillah,

lama suda tak menyingah baca post Dr.
Mg Tuhan mudahkan urusan exam tu
Mg tercapai impian jadi Dr, sangat besar manfaat & kebaikan yg boleh diberi nanti. amin2

Izzati Hashim said...

Terima kasih untuk doa kalian berdua.
:')

Moga doa yang dipanjatkan diaminkan para malaikat untuk kalian jua. Amiin!