Pages

Winter Break'14

Bismillahirrahmanirrahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Habis exam, perkara pertama yang difikir; minggu depan ada program. -.-
Program yang perlu dikendalikan, rasa tak tenang nak bercuti selagimana program tak berlalu pergi.

Dan alhamdulillah dua hari lepas, dah tamat program Road to Orabi and Rafaheya 
(ROAR '14). Boleh sambung cuti! Yeay! :)

Terima kasih Tima ;)
Winter Break

"Mama, nak minta izin nak keluar jalan-jalan boleh tak?"

"Nak kemana?"

Maka bermulalah cerita tentang perancangan yang diatur bersama kawan-kawan.
Banyak yang mama tanya. Nah, namanya lagi seorang ibu. :)

"La... kenapa tak beli tiket balik Malaysia je?"

Saya tergelak mendengar soalan tulus mama.

"Sebab mama tak suruh balik lepas exam." Selalunya cuti musim sejuk hanya dua minggu. Namun tahun ni rezeki kami semua nak merasai winter break selama sebulan. Ada yang balik ke Malaysia, ada yang pergi bercuti dan ramai yang setia di Mesir.

"Mak mana yang tak suka kalau anak dia nak balik. Lagi suka adalah."  

T___T

Usai bercakap dengan mama dan adik-adik, bercakap dengan abah pula.

"Dengar kata nak pergi bercuti?" Mesti mama dah beritahu abah tika tengah bercakap dengan adik-adik tadi.

"Itulah, perancangan tiba-tiba ni abah. Ada rezeki nak pergi, itu yang nak pergi. Boleh tak?"
Sekali lagi memohon izin dari abah.

"Pergi je lah kalau nak pergi. Duduk kat oversea ni lah masanya nak jalan-jalan. Kalau dah balik Malaysia, belum tentu lagi boleh keluar pergi jauh-jauh. Kalau balik pun, bukan ada apa pun."

"Ada abah, ada mama, ada adik-adik." Laju menjawab. Dengar abah gelak. 

...

Dua jiwa berbeza, pemikiran yang berbeza. Mama dengan pendapatnya, abah dengan pendapatnya pula. :)

Kadang tak perlu nak baca buku tentang sifat lelaki dan perempuan, tengok dan kenal sifat mama dan abah, boleh belajar bagaimana nak kenal jiwa seorang perempuan dan lelaki.
Kan?

Di akhirnya...

"Pergilah, mama tak kisah pun. Apa yang penting, along jaga diri baik-baik."

Alhamdulillah. :)

Kemanakah? 

Kembara di muka bumiNya,
sebuah kembara untuk meneguhkan cinta dan kasih buatNya.
Moga, biiznillah.
:)

btemplates

2 comments:

chad_NH said...

bestnya hai.

doakan saya ya . doa orang musafir itu makbul kan? (=

nanti buleh share pengalaman cerita dekat blog.

selamat mengembara. moga Allah redha.

Izzati Hashim said...

pm dekat FB deh, nak minta doakan apa. ;)

InsyaAllah, doakan saya selamat mengembara. Pergi dan balik. :)